EU: Sistem vaučera za usluge poslovne podrške MSP u BiH

Bez autora
Jul 17 2011

Projekt koji finansira Europska unija, pod nazivom „Podrška EU izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj i razvoj malih i srednjih poduzeća u BiH“ (EURELSMED), u suradnji s pet regionalnih razvojnih agencija u BiH i Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, obilježit će pokretanje sistema vaučera za usluge poslovne podrške malim i srednjim poduzećima u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ulica Branislava Đurđeva 10 na 5. spratu u ponedjeljak, 18. jula 2011. u 14:00 sati. Projekt EURELSMED osigurao je za potrebe sistema vaučera za usluge poslovne podrške malim i srednjim poduzećima u BiH početna sredstva u iznosu od 120.000 eura. Ovaj program, koji pokriva cijelu državu, predviđa sljedeće: subvencioniranje troškova usluga poslovne podrške za mala i srednja poduzeća; omogućavanje lakog pristupa konsultantima, kao i uslugama pružanja obuke, kako bi mala i srednja poduzeća mogla povećati svoju konkurentnost, razvijati se i rasti; i pomoć jačanju usluga poslovne podrške u BiH.

EU: Sistem vaučera za usluge poslovne podrške MSP u BiHProjekt koji finansira Europska unija, pod nazivom „Podrška EU izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj i razvoj malih i srednjih poduzeća u BiH“ (EURELSMED), u suradnji s pet regionalnih razvojnih agencija u BiH i Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, obilježit će pokretanje sistema vaučera za usluge poslovne podrške malim i srednjim poduzećima u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ulica Branislava Đurđeva 10 na 5. spratu u ponedjeljak, 18. jula 2011. u 14:00 sati.

Projekt EURELSMED osigurao je za potrebe sistema vaučera za usluge poslovne podrške malim i srednjim poduzećima u BiH početna sredstva u iznosu od 120.000 eura. Ovaj program, koji pokriva cijelu državu, predviđa sljedeće: subvencioniranje troškova usluga poslovne podrške za mala i srednja poduzeća; omogućavanje lakog pristupa konsultantima, kao i uslugama pružanja obuke, kako bi mala i srednja poduzeća mogla povećati svoju konkurentnost, razvijati se i rasti; i pomoć jačanju usluga poslovne podrške u BiH.

Sistem vaučera za mala i srednja poduzeća u BiH provodit će regionalne razvojne agencije (RDA NW, REZ, REDAH, SERDA i NERDA) i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, a program će trajati od jula 2011. do juna 2012.

Gospodin Johann Hesse, načelnik Odjela za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse (Delegacija Europske unije u BiH), gdin. Dragan Milović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gdin. David Miller, vođa tima projekta EURELSMED, gdin. Leif Sonderskov, savjetnik za obuku i konsultantske usluge za MSP pri projektu EURELSMED, i gdin. Slobodan Marković,  direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske (RARS), biti će na raspolaganju za izjave predstavnicima sredstava informisanja u 14:45 sati na 5. spratu u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

EURELSMED je trogodišnji projekt sa sredstvima od 2.4 miliona eura započet u septembru 2009. godine. Ovaj projekt nudi široki spektar podrške, savjetovanja i obuke za regionalne i lokalne razvojne agencije širom Bosne i Hercegovine. Projekt EURELSMED nastoji pružiti pomoć lokalnim i regionalnim razvojnim agencijama u BiH u razvoju i upravljanju infrastrukturom za poslovnu podršku, razvoju konzistentnih i koherentnih usluga za mala i srednja poduzeća i povećanju kapaciteta općina za implementiranje lokalnih razvojnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik